Погачи за посрещане на новородено бебе

Изписването на майката и бебето от родилния дом е важно събитие за цялото семейство и рода. Дългоочакваното бебче най-накрая се е появило „на бял свят”. Баби и дядовци, таткото, братче, сестричка, кумове, близки приятели са безкрайно щастливи. Нагласени и натъкмени, усмихнати и щастливи с букети, погача и подаръци очакват пред родилния дом „изписването” на майката и малкото съкровище. (По традиция най-близките на семейството се канят на изписване на бебе.)

Бабите са подготвили погачата и сладки за изписването. Предварително, една от тях е отишла до църквата, напълнила е шишенце със светена вода и свещеникът е прочел „Бабината молитва” за здраве на новороденото внуче. Няма значение коя баба ще извърши ритуала. Хубаво е всички помещения да бъдат наръсени с китка здравец и светената вода, преди да влязат майката и бебето в дома.

Когато майката и бебето се приберат у дома, не забравяйте да има сготвено. Добре е и къщата да е почистена и подредена за този момент. Баби и дядовци, лели и вуйчовци от днес нататък младите родители ще имат нужда от Вашата помощ и подкрепа.

При посрещането на новодошлият малък човек у дома и на младата майка поканените сядат на празнична трапеза. На тази трапеза бабите са приготвили любимите храни на тяхната дъщеря-майка, подаръци за бебето, сладка погача, торта и други лакомства.

В деня на посрещането бабата е опекла или купила погачи, обикновено сладка и хлебна, които е носила също в църквата. Сладката погача е за дома и се поднася с мед, за да е сладък и красив животът на бебчо. Цялата пита трябва да се изяде от домашните, без да се раздава навън от къщата, за да остане целият късмет за малкото. От този ден до 40-тия ден на мъника, не се изнася храна и предмети от дома.

Посрещането на новороденото може да се реализира по различни начини. Годините и традициите в различните региони са създали различни варианти на този обичай. Важно е денят на събитието да се превърне в красив и запомнящ се празник, изразяващ любовта и привързаността на всички роднини и близки.

Разгледайте погачите произвеждани от НИ-КАЙ: