Обреден хляб за възпоменание (смърт, възнесение, помен, панахиди, задушници)

Посмъртният ритуал е система от вярвания, традиции, обичаи, които ни помагат да приемем по-леко смъртта и раздялата с близък човек.

Поменът е задължително посещение на гроба, извършвано през установени периоди от време и съпроводено от различни ритуални действия.

Тези ритуали са свързани с вярата в безсмъртието на човешката душа и във възможността задгробната съдба на починалите да бъде облекчена от молитвите и добрите дела на близките.

В българската народна традиция при погребение след опелото, на помени, панахиди, задушници задължително се раздават на присъстващите култови храни – варено жито (коливо), хляб, вино, плодове, сладкиши, бонбони,… Това е почитта, която живите отдават на мъртвите.

Обредният хляб, който най-често се приготвя за такива изнасяния е хлебна погача, която се чупи и не се реже с нож.

Ние Ви предлагаме: кръгла питка от 0,500кг и погачи на четен брой топчета от 1кг.; 1,5кг.; 2кг., 2,5кг. И 3кг.

ЗАДУШНИЦА, душница, одуше, одуши,…

„Общите помени”, наричани задушници, според официалния православен църковен календар са три в годината:

  • Събота срещу неделя Месопусна (февруари);
  • Събота срещу Петдесетница – Черешова задушница ( май или юни);
  • Събота преди Архангеловден (ноември).

В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панахида.

На задушниците, благотворителен характер имат „общите трапези” – освен на .близките ни, дошли да почетат и да се помолят в църквата или на гроба, подаваме и на близки и комшии, а също и на хората около съседните гробове, дори и на непознати.

Раздават се варено жито, хляб, пита, баници, банички на хапки, вино, дребни сладки, кифлички, плодове, бонбони,… ( любими храни на нашите покойници).

На гробищата се ходи и на големи празници (Коледа, Великден, Гергьовден, Димитровден и др.), на които дни също се правят „раздавки” и „подавки”.

Има и забрани за правене на помени. Това са :

  • Първата седмица на Великия пост.
  • От Лазаровден до Томина неделя.
  • От Игнажден до Ивановден.

Народните вярвания, традиции, и обичаи в отделните региони и етноси са различни. Повечето обреди и ритуали са свързани с вярата в безсмъртието на човешката душа. Тяхното предназначение е и да помогне на живите да преживеят смъртта и раздялата с близки и обични хора, и да запазят връзката ни с самия живот.

Разгледайте погачите произвеждани от НИ-КАЙ: